tag:blogger.com,1999:blog-7518732852117285163.post5851207178935847621..comments2023-05-09T11:52:19.400+02:00Comments on Wegański blog Wszystko jest w głowie...: KOTLETY Z KASZY I SOCZEWICY czyli wegańskie karminadleAnonymoushttp://www.blogger.com/profile/13697886707547152964noreply@blogger.comBlogger42125tag:blogger.com,1999:blog-7518732852117285163.post-51463150725253258172016-01-17T16:29:46.928+01:002016-01-17T16:29:46.928+01:00O mamo, dzięki za ten komentarz, te kotlety to doś...O mamo, dzięki za ten komentarz, te kotlety to dość kontrowersyjna rzecz na moim blogu, jednym zawsze wychodzą super, innym zawsze się rozwalają, nie mam pojęcia o co chodzi, więc tym bardziej cieszę się, że najnowszy komentarz jest pozytywny :)) Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13697886707547152964noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7518732852117285163.post-18319858149095463952016-01-17T12:47:26.923+01:002016-01-17T12:47:26.923+01:00Najlepsze kotlety jakie jadłam, jesteś mistrzynią!...Najlepsze kotlety jakie jadłam, jesteś mistrzynią!!:)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12420686754726769804noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7518732852117285163.post-69188396002000475862015-11-22T17:40:04.837+01:002015-11-22T17:40:04.837+01:00No ciekawe, jak to jest, że jednym wychodzą zawsze...No ciekawe, jak to jest, że jednym wychodzą zawsze super, a innym się rozwalają, Czy soczewica była dostatecznie rozgotowana? Jeśli zdjęłaś garnek z ognia, kiedy masa była jeszcze mokra i dochodziła pod kołdrą, to wszystko owszem, zmiękło ale czy soczewica zrobiła się raczej sypka, niż rozgotowana na tyle, żeby nie pozwolić kaszy rozłazić się na patelni. Druga rzecz, to kasza gryczana koniecznie niepalona, bo palona się nie klei, a niepalona trochę tak. Nie wiem, co jeszcze.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13697886707547152964noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7518732852117285163.post-40158243027946855432015-11-22T16:43:33.681+01:002015-11-22T16:43:33.681+01:00Ostatecznie niestety jednak nie wyszły pomimo twar...Ostatecznie niestety jednak nie wyszły pomimo twardości masy jak kamień. :P<br />Rozwalały się całkowicie na patelni podczas smażenia.<br />Ostatecznie zmodyfikowałam je (wcześnie doprawiłam po mojemu) 3 łyżkami mąki pełnoziarnistej orkiszowej i obtaczałam w tej samej mące.<br />W smaku pycha chodź nie na 100% w smaku jak oryginał ale i na to mam chyba patent. ;)<br /><br />Pozdrawiam ciepło z deszczowego Mrągowa,<br />PaulinaKwociahttps://www.blogger.com/profile/14221950305215982045noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7518732852117285163.post-45346365515815493132015-11-21T01:47:48.550+01:002015-11-21T01:47:48.550+01:00Jeszcze nie skończyłam ale już wiem, że jest dobrz...Jeszcze nie skończyłam ale już wiem, że jest dobrze. :)<br />Co prawda zapomniałam posolić zawartość garnka ale nadrobię później.<br />Ja na gotowanie kaszy i ogólnie wszystkiego co chłonie wodę a boję się przypalenia gara :D gotuję tyle ile jest podane i garnek chowam pod wełnianą kołdrą wtedy kasze czy soczewice zawsze fajnie dochodzą. :)<br />Teraz też ugotowane było rzadkie wstawiłam pod kołdrę i wyjęłam-gorące a już twarde. :)<br />Może jutro na imprezę je zabiorę. ;)<br /><br />PS. Pozwolę sobie "ukraść" przepis na mojego bloga - oczywiście podam źródło. :)Kwociahttps://www.blogger.com/profile/14221950305215982045noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7518732852117285163.post-70649867261088514912015-10-21T18:40:05.163+02:002015-10-21T18:40:05.163+02:00Nie, nie mieszanie jest po to, żeby kasza nie przy...Nie, nie mieszanie jest po to, żeby kasza nie przywierała do garnka, jeśli się rozwalały to albo za słabo rozgotowana soczewica albo zrobione ze zbyt świeżej masy, lepiej dać jej kilka godzin wystygnąć, pisałam o tym w poście. Dziwne to, że jednym wychodzą zawsze super, a innym się rozwalają, podejrzewam najbardziej różny stopień ugotowania masy i czy jest ciepła lub zimna przy lepieniu kotletów.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13697886707547152964noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7518732852117285163.post-81242170885313848502015-10-21T18:25:17.175+02:002015-10-21T18:25:17.175+02:00To może dlatego mi się wcześniej rozwalały :/To może dlatego mi się wcześniej rozwalały :/Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7518732852117285163.post-32198309745146239822015-10-21T17:47:43.982+02:002015-10-21T17:47:43.982+02:00Nie mieszać :))Nie mieszać :))Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13697886707547152964noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7518732852117285163.post-74137555513220296042015-10-21T17:47:28.092+02:002015-10-21T17:47:28.092+02:00Super! Bardzo się cieszę, bo mnie zawsze wychodzą ...Super! Bardzo się cieszę, bo mnie zawsze wychodzą i są naprawdę dobre :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13697886707547152964noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7518732852117285163.post-45680093603329928612015-10-21T17:01:36.331+02:002015-10-21T17:01:36.331+02:00Czy podczas gotowania kaszy z soczewicą mam to co ...Czy podczas gotowania kaszy z soczewicą mam to co jakiś czas przemierzać? Bo w innym poście pisała Pani że kaszy się nie miesza i nie wiem co w tym przypadku, gdy kasza jest z soczewicą Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7518732852117285163.post-30465918963768892942015-09-15T12:32:13.495+02:002015-09-15T12:32:13.495+02:00Genialny przepis! Wyszły już za pierwszym razem. P...Genialny przepis! Wyszły już za pierwszym razem. Potem próbowałam też różnych modyfikacji (np. z posiekaną papryką) i też były doskonałe ;)Narcissahttps://www.blogger.com/profile/17273848710692014021noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7518732852117285163.post-90660748911173313102015-07-20T09:41:15.735+02:002015-07-20T09:41:15.735+02:00A ja gratuluję komentarza, równowaga w świecie mus...A ja gratuluję komentarza, równowaga w świecie musi być.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13697886707547152964noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7518732852117285163.post-84805085706916589992015-07-19T14:58:19.477+02:002015-07-19T14:58:19.477+02:00Dawno nie widziałam tak nieudanego przepisu. Gratu...Dawno nie widziałam tak nieudanego przepisu. Gratuluje. Wszystko poszło do kosza.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7518732852117285163.post-90964573317304578472015-05-12T18:40:28.868+02:002015-05-12T18:40:28.868+02:00Przynajmniej tyle dobrze ;)Przynajmniej tyle dobrze ;)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13697886707547152964noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7518732852117285163.post-78014568583085227482015-05-12T18:40:03.205+02:002015-05-12T18:40:03.205+02:00Super, pomijając pora, którego nie cierpię ;) Ale ...Super, pomijając pora, którego nie cierpię ;) Ale sos chrzanowy do nich idealny!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13697886707547152964noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7518732852117285163.post-37087731749427821522015-05-08T12:40:05.651+02:002015-05-08T12:40:05.651+02:00W smaku były boskie więc na pewno będę jeszcze pró...W smaku były boskie więc na pewno będę jeszcze próbować :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11720394880288613746noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7518732852117285163.post-35011570958755829322015-05-06T22:05:58.898+02:002015-05-06T22:05:58.898+02:00Uuuu, raczej za świeża masa. Najlepiej poczekać, a...Uuuu, raczej za świeża masa. Najlepiej poczekać, aż będzie całkiem zimna i dopiero smażyć,a jeszcze lepiej ugotować, wsadzić do lodówki i smażyć dopiero następnego dnia :) Ale tak czy siak nie powinny się rozpadać, może nie rozgotowana soczewica dokładnie (powinna zrobić się taka ciapa dosłownie). Oby następnym razem się udało!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13697886707547152964noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7518732852117285163.post-84775287745726456022015-05-06T21:39:11.144+02:002015-05-06T21:39:11.144+02:00Reklamacja! ;) moje się zaczęły rozpadać podczas s...Reklamacja! ;) moje się zaczęły rozpadać podczas smażenia. Czyżbym nie rozgotowała kaszy dostatecznie? a może mieć znaczenie, że była to kasza palona?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11720394880288613746noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7518732852117285163.post-15879515871582476472015-04-20T15:15:47.883+02:002015-04-20T15:15:47.883+02:00Modyfikacja: zamiast cebuli poddusiłam pora, na to...Modyfikacja: zamiast cebuli poddusiłam pora, na to soczewica i kasza. I czosnek. I majeranek zamiast prowansalskich.<br />Podałam z sosem chrzanowym na bazie miksu warzywnego.<br />Pycha!Pontus Białyhttps://www.blogger.com/profile/12013792450396961761noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7518732852117285163.post-9821668398133108912014-05-11T19:38:46.012+02:002014-05-11T19:38:46.012+02:00Pewnie można, ważne, żeby soczewica się rozpadła b...Pewnie można, ważne, żeby soczewica się rozpadła bo to ona jest sklejaczem kaszy; osobiście używam już tylko gryczanej i jaglanej ale z jęczmienną też powinno wyjść tak samo :) Pozdrowionka!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13697886707547152964noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7518732852117285163.post-51942425597369945452014-05-11T12:41:31.742+02:002014-05-11T12:41:31.742+02:00Czy można zastąpić kaszę gryczaną inną (prócz jagl...Czy można zastąpić kaszę gryczaną inną (prócz jaglanej)?<br />Pozdrawiam!Aklimehttps://www.blogger.com/profile/07542518547522927961noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7518732852117285163.post-18673127785361469912014-04-25T18:44:31.918+02:002014-04-25T18:44:31.918+02:00No to fajnie, że obiad udany :) Zwłaszcza, że wega...No to fajnie, że obiad udany :) Zwłaszcza, że weganizm na Śląsku to dla niektórych totalna abstrakcja, przecież tradycyjna kuchnia tutaj... ;)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13697886707547152964noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7518732852117285163.post-45426400248920522482014-04-25T18:40:10.251+02:002014-04-25T18:40:10.251+02:00Dziś zrobiłam kotleciki i wyszły bardzo smaczne. D...Dziś zrobiłam kotleciki i wyszły bardzo smaczne. Dodałam świeży czosnek zamiast w proszku. Kotleciki nie rozpadły się, ale nie powiem żeby były bardzo foremne. Zjedliśmy z panczkrautem (też jestem ze Śląska) i zaliczam obiad do udanych :).Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/14762231238709566132noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7518732852117285163.post-38978783857386193932014-02-21T14:08:36.103+01:002014-02-21T14:08:36.103+01:00Dzięki, jak przetestuję to dam znać. ;)Dzięki, jak przetestuję to dam znać. ;)Szuranoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7518732852117285163.post-60388995115653034032014-02-21T11:24:20.861+01:002014-02-21T11:24:20.861+01:00Przyznam szczerze, że nie wiem,nigdy ich tak nie r...Przyznam szczerze, że nie wiem,nigdy ich tak nie robiłam bo mi się nie chce :D<br />Gdybyś chciała spróbować, to myślę, że temp. standard 180-200 stopni i nie trzeba długo piec, bo przecież nic tu nie jest surowe; powiedziałabym, że najlepiej podglądać przez szybkę czy już dobrze wyglądają i wystarczy :D <br />Inna sprawa to nie wiem czy właśnie się nie rozlecą, bo nie "zetną" się na powierzchni tak jak na gorącym oleju i całkiem możliwe, że zostaną tylko podsuszone i będą się rozsypywać. Może dodatek mąki dałby radę, podobne kotlety z mąką pieką się dobrze.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13697886707547152964noreply@blogger.com