Znajdź na blogu...

niedziela, 20 marca 2016

DOMOWY ZAKWAS NA ŚLĄSKI ŻUR

Obiecałam Wam jeszcze przez weekend wstawić ten przepis, więc szybciutko spiszę, co dostałam od mojej mamy :))

Składniki na 1 litr zakwasu:

- mąka żytnia (można kupić taka oznaczoną jako żurkowa) - 4 łyżki,
- mąka pszenna - 1 łyżka,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- szczypta pieprzu,
- 5-6 rozgniecionych ząbków czosnku,
- 1 mała kromka lub "piętka" chleba,

i wszystko to w słoiku lub garnku zalać 1 litrem LETNIEJ wody (nie gorącej, nie zimnej, takiej przestudzonej przegotowanej), roztrzepać dobrze trzepaczką czy innym mieszadłem, przykryć garnuszek lub zakręcić słoik i umieścić w ciepłym miejscu.

Następnego dnia roztrzepać ponownie (zwłaszcza tę rozmoczoną kromkę chleba), odstawić i tak przez 3-4 dni raz dziennie dobrze przemieszać i zostawić w tym ciepłym miejscu.

Kiedy zakwas jest już gotowy przerywamy kiszenie zakręcając go porządnie i przenosząc do lodówki. Można przechowywać nawet przez kilka miesięcy, a kiedy przyjdzie na niego czas...

Zrobić wegański śląski żur po mojemu czy tak, jak pokazywałam już kiedyś tutaj:

http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2014/02/steskniam-sie-dugo-mnie-tu-nie-byo-bo.html,

z taką modyfikacją ostatnio, że do gotującej się wody dodaję najpierw łyżeczkę kurkumy, a dopiero potem całą resztę, a do smażących się na patelni pieczarek łyżkę papryki wędzonej w proszku, co wszystko razem daje naprawdę fajny kolor i smak.

Taki żur bez pieczarek, a za to z kostkami wędzonego tofu świetnie nadaje się na świąteczny stół, podany w chlebie, np. jak tutaj:


http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2014/05/weganska-wielkanoc.html

Oczywiście przepisów na zakwas na żur jest tyle, ile domów, różne przyprawy, z chlebem lub bez chleba, niektóre z otrębami żytnimi (ale wtedy takie "śmieci" pływają w talerzu, nie każdy to lubi),
ja spisałam Wam ten, wg którego zawsze robi moja mama, babcia i robiła prababcia i zapewniam Was, że smakuje :)


2 komentarze:

  1. witam, czy obojętne jest to jakiego chleba użyjemy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obojętnie, byle na zakwasie, ale równie dobrze można go pominąć (teoretycznie przyspiesza kiszenie ale bez niego żurek też wyjdzie, powiedzmy że dzień więcej to zajmie ;) )

      Usuń

Po przeniesieniu bloga na nową stronę możliwość komentowania istnieje tylko pod nowym adresem wszystkojestwglowie.pl

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.