Znajdź na blogu...

środa, 30 grudnia 2015

KLASYCZNE CIASTECZKA PIWNE wegańskie

Pokazywałam Wam niedawno kruche ciasteczka z piwem, w których namieszałam dodatkowo trochę różnych rzeczy ;)

Dziś zaprezentuję Wam szybciutko jak wyglądają te ciastka w klasycznej wersji, może zechcecie sobie zrobić takich na jutro, bo robota jest banalna, a efekt naprawdę przesmaczny.

Przypominając przepis:
- kostkę wegańskiej margaryny Alsan ucieramy z

- 2 szklankami mąki pszennej, podlewamy

- 0,5 szklanki piwa, zagniatamy kulę ciasta.

Kulę owijamy folią i wkładamy do lodówki na przynajmniej 30 minut (lub zamrażalnika na jakieś 15), po czym wyciągamy ciasto, wałkujemy na blacie oprószonym mąką, wykrawamy kwadraty, nakładamy na nie po pół małej łyżeczki powideł śliwkowych, zawijamy rożki, układamy na blaszce przesmarowanej tłuszczem, pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut.

Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem, jemy jeden za drugim, aż talerz jest pusty :D

Miłych i smakowitych wegańskich imprez sylwestrowych i do zobaczenia w nowym roku kochani :))

2 komentarze:

  1. moja mama robi ciastka ktore wygladają jak twoje, ale zupelnie inny przepis.. bo drozdze ze smalcem na smietanie :D :P i nazywają się "dzidziusie" :)

    OdpowiedzUsuń

Po przeniesieniu bloga na nową stronę możliwość komentowania istnieje tylko pod nowym adresem wszystkojestwglowie.pl

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.