Znajdź na blogu...

sobota, 9 stycznia 2016

NALEŚNIKI Z WANILIOWYM "TWAROŻKIEM" Z TOFU

Łaziły za mną 2 dni, aż wreszcie zrobiłam dziś na śniadanie, naleśniki ze zwykłym, waniliowym "twarożkiem".

Przepis na naleśniki najlepszy z najlepszych podawałam już wieki temu tutaj.

W telegraficznym skrócie na naleśniki orkiszowe, takie jak nasze dzisiaj, potrzebujemy:

- 2 kubki mąki orkiszowej,
- 2 kubki wody,
- koniec składników, miksujemy dokładnie.

Smażymy naleśniki na patelni przesmarowanej olejem przed usmażeniem pierwszego, odkładamy na talerz, przykrywamy pokrywką, żeby zatrzymały ciepło, a w międzyczasie produkujemy "twarożek":

- kostkę tofu naturalnego,
- łyżkę cukru lub czego tam używacie,
- pół łyżeczki sproszkowanej wanilii,
- sok z połówki cytryny,
- trochę wody, żeby lepiej się miksowało,

blendujemy na jednolitą masę. Gotowe.
Uprzedzając pytania - smakuje wanilią, nie tofu, smacznego :)

P.s. Moje dodatkowo nadziane jagodami, pycha!

1 komentarz:

  1. Kiedyś uwielbiam naleśniki z twarożkiem. Teraz często jem takie w wersji vegan :) Robię nadzienie podobnie jak Ty :)

    OdpowiedzUsuń

Po przeniesieniu bloga na nową stronę możliwość komentowania istnieje tylko pod nowym adresem wszystkojestwglowie.pl

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.