Znajdź na blogu...

piątek, 26 lutego 2016

EKSPRESOWA ZUPA FASOLOWA BIAŁA

Jeszcze jeden post dzisiaj, bo muszę hurtowo nadrobić zaległości ;)

Pokazywałam Wam już kiedyś ekspresową zupę fasolową pomidorową  oraz podobnie ekspresową fasolową pomidorową na smak włoski. Dzisiaj do grona ekspresowych zup fasolowych dołączy zupa biała, równie szybka i równie pyszna, jak tamte dwie :)

Jak zwykle, przy okazji gotowania fasoli na "smalec", gotuję jej podwójną porcję, z czego połowa idzie na obiadową zupę. Czasem pomidorową, czasem białą, a białą robimy tak:

- z fasoli przeznaczonej na zupę połowę przekładamy do blendera, dolewamy wody dobrej do picia oraz trochę oleju, przyprawiamy solą i pieprzem, miksujemy,

- zmiksowany krem przelewamy do garnka z resztą fasoli, dodajemy naprawdę konkretną ilość majeranku, dolewamy wody do ulubionej gęstości zupy i...

- przekładamy na talerz i jemy albo ewentualnie najpierw podgrzewamy do gorącej i jemy.

Można doprawić papryką wędzoną, sypnąć prażonej cebulki, co kto lubi.
Można zagryzać chlebem ale i bez tego jest gęsta, kremowa i bardzo sycąca.
Dla mnie najważniejsze, że szybka, łatwa, smaczna, pożywna, no i...
z fasoli :D

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Nie mogłaś tego opublikować wcześniej? Gotowałam gar fasoli, ale w końcu zrobiłam fasolkę po bretońsku do zamrożenia:P Ale zupkę też bym zjadła nooo;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurde, no, przed chwilą dopiero napisałam, sooooorry. Będziesz mieć na następny raz :)

      Usuń

Po przeniesieniu bloga na nową stronę możliwość komentowania istnieje tylko pod nowym adresem wszystkojestwglowie.pl

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.